Leven gaat vanzelf. Je hebt een levenskracht die dit mogelijk maakt. Door deze vitale kracht beweeg je door het leven en ontmoet je anderen. Deze ontmoetingen bevestigen je in je bestaan: het is goed dat ik er ben. Daar groei je van en word je steeds meer jezelf.

Soms doe je ervaringen op, waardoor je deze kracht niet meer kunt ervaren. Door iets wat je hebt meegemaakt. Door de situatie waarin je nu verkeert. Of doordat je tegen je toekomst op ziet. Je voelt dat je stil staat, je in jezelf terug trekt, of zelfs moet vechten tegen de buitenwereld. Het lijkt alsof je er alleen voor staat en vertrouwt jezelf en de ander niet meer.

Alles wat aandacht krijgt groeit:
Haptotherapie richt zich op het herstellen en ontwikkelen van de natuurlijke wisselwerking tussen jou en de ander. Immers door deze wisselwerking word je zelf gevoed en kom je weer in je kracht om te ontwikkelen of te veranderen. In de begeleiding word je aangesproken op je kracht en je mogelijkheden die je in je hebt. Aanspreken op wie je wil zijn maar nog niet kan zijn. Soms is dit aanspreken al voldoende. Soms is het keihard werken voordat het vanzelfsprekend wordt.

filmpje met uitleg
(met dank aan www.huisvanjonathan.nl)